Vés al contingut
Si us plau, espereu...
estafas
18 Mar, 2023

Estafes online

QUE DIFERÈNCIA HI HA ENTRE UN FRAU I UNA ESTAFA?

En una estafa, qui realitza l'operativa és el propi client, en canvi, en l'operativa de frau, qui realitza la mateixa és un tercer sense el consentiment del client.

En l'actualitat en l'àmbit de particulars les estafes mes comunes es produeixen mitjançant Bizum pel caràcter immediat d'enviament i recepció dels fons.

En aquests casos l'estafa ve donada perquè un usuari és enganyat per a fer un enviament de diners proactius. El ciberdelinqüent utilitza diferents tècniques per a aconseguir que l'usuari de Bizum accepte una operació d'enviament de diners quan creu que el que està fent és acceptar rebre uns diners.

Alguns exemples son els sigüents:

  • Compres de segona mà: En aquesta mena de compres ocorre l'estafa Bizum quan el comprador (estafador) es fa passar per un client interessat en algun producte. L'estafador indica que realitzarà el pagament per Bizum, sol·licitant el nostre número de telèfon per a realitzar el mateix. Quan el venedor rep el missatge, està rebent una sol·licitud de Bizum. El venedor no llig bé el concepte, que indica que, en acceptar l'operació està pagant a un altre usuari i, per tant, en finalitzar l'operació s'està realitzant un pagament en lloc d'un cobrament.

  • whatsapp

    Pagaments per adalantat: En aquest cas, l'estafador es fa passar per un venedor oferint productes per internet a preus atractius. Així, aconsegueix l'atenció del comprador al qual li sol·licita part o el total dels diners per endavant i mai envia el producte.

  • Pagament per error a través de WhatsApp: En aquest cas l'estafador escriu per whatsapp fent-se passar per un contacte de la víctima indicant-li que, per error, li han enviat un Bizum de X quantitat d'euros. Si la víctima no comprova la situació, accepta la sol·licitud de diners.

RECOMANACIONS PER A EVITAR LES ESTAFES

  • No facilitar el número de telèfon a persones desconegudes o en webs no oficials.
  • Parar atenció en llegir els missatges de Bizum. Això és molt important, ja que no és el mateix rebre diners (ingrés) que rebre una sol·licitud d'enviament de diners (eixida de diners). Davant el dubte, no facilitar els codis i consultar amb l'Oficina de la seua entitat.

  • Així mateix, parar atenció als remitents de correu electrònic i verificar nombres de comptes i imports abans de realitzar operacions.

  • Si no s'està realitzant un enviament de diners, no facilitar els codis OTP que es reben.

  • Ometre campanyes que es reben per Whatsapp o sms en les quals s'indique que pots guanyar X diners a través de Bizum.

  • Ni Bizum ni l'entitat financera li demanaran dades per email o enllaços.

  • Davant qualsevol dubte sobre un missatge rebut, contactar amb l'Oficina de l'entitat.

Etiquetes