Vés al contingut
Si us plau, espereu...
fraudes app compra-venta
01 Mar, 2024

Increment de fraus en Apps de compravenda

En els últims mesos, s'ha observat un augment en els casos de fraus en línia relacionats amb diverses plataformes de compravenda de segona mà (Vinted, Wallapop...).

L'increment en la utilització d'aquesta mena de plataformes ha provocat un escenari propici per a estafadors que aprofiten l'ús massiu d'aquestes Apps per a enganyar els usuaris.

El modus operandi és que la persona posa en venda un article en l'APP i a continuació rep un missatge o li crida el suposat comprador. El ciberdelinqüent tractarà de convéncer a la víctima per a continuar amb la transacció fora de la plataforma, al·legant qüestions de seguretat, per passar a realitzar la comunicació a través d'alguna aplicació de missatgeria instantània, tipus WhatsApp o similar, llavors li sol·liciten dades bancàries o punxar en algun enllaç. L'objectiu és fer càrrecs en la seua targeta, instal·lar malware en el dispositiu…etc.

Què podem fer per a no caure en l'engany?


Actuant amb sentit comú mai hauríem de ser víctimes d'aquests enganys.

  • El contacte amb el comprador sempre te que ser mitjançant l'app de compravenda.
  • No tingues contacte amb el comprador/venedor fora de l'aplicació.
  • Realitza els pagaments mitjançant el mètode segur que té l'aplicació.
  • No accedisques a enllaços que t'envie el comprador o el venedor per a realitzar el pagament ni de qualsevol altre tipus.
  • No dones les teues dades personals a ningú (DNI, Núm. targeta bancària, codis d'accés a la teua banca privada, codis que rebes en el teu telèfon per a realitzar un pagament…)

Possibles missatges d'enganys podrien ser aquests:

vinted

Feu clic ací per a descarregar un document gràfic oferit pel Incibe on s'explica com comprovar si una plataforma de compravenda és segura o fraudulenta.

 

hoja ruta detección plataformas fraudulentas

 

 

 

 

Etiquetes