Vés al contingut
Si us plau, espereu...
sector bancari
27 Sep, 2023

El sector bancari dialoga amb diferents actors socials sobre la sostenibilitat, la digitalització i l'educació financera

El passat 14 de setembre les associacions bancàries AEB (Associació Espanyola de Banca), CECA (Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis) i Unacc (Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit), en col·laboració amb la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i amb el suport de Abanca, han organitzat l'esdeveniment “Diàlegs amb el sector bancari pel progrés econòmic i social”, en el marc de les reunions internacionals i amb Llatinoamèrica que se celebren a Santiago de Compostel·la.

L'acte, que ha tingut lloc en el Centre Sociocultural de Abanca de la mateixa ciutat i ha comptat amb la inauguració del president de Abanca, Juan Carlos Escotet, ha suposat una reflexió sobre el present i els reptes futurs que enfronta el sector bancari en relació amb la sostenibilitat, la digitalització i l'educació financera, eixos centrals de les taules de debat que s'han desenvolupat.

Per a això, han intervingut alts càrrecs del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, el Tresor Públic, el Banc d'Espanya, la Xunta de Galícia, i institucions llatinoamericanes. Així mateix, han participat els representants de les patronals AEB, CECA i Unacc, i de les seues entitats associades.

En la inauguració de l'acte, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, ha destacat l'oportunitat que suposava la celebració d'esdeveniments com aquest a Santiago, en el marc de la Presidència Espanyola del Consell de la UE, per a la promoció de Galícia a nivell internacional. A més, va exposar “la necessitat de comptar amb la participació de les empreses i dels bancs per a avançar en el progrés econòmic, que és el que porta als avanços en el pla social”.

En la taula “Els bancs com a palanca del creixement econòmic: domèstic i internacional”, el director general de CECA, José María Méndez, ha aprofundit en les aportacions del sector bancari per a abordar els reptes reguladors durant la Presidència espanyola i ha destacat que “la banca genera un quàdruple impacte: la inclusió financera i social, gràcies a la seua capil·laritat, el pagament de tributs, la creació d'ocupació i la dinamització de l'economia sostenible”.

Posteriorment, el sector ha iniciat els diàlegs de la banca sobre el present i els reptes futurs en matèria de sostenibilitat, digitalització i innovació, i compromís social i educació financera. Referent a això, la secretària general de UNACC, Cristina Freijanes, va abordar el desafiament que suposa el compromís social del sector, com evolucionarà en el futur i que, en tot cas, “haurà de tindre en compte la inclusió financera de tots els col·lectius de la societat davant una digitalització imparable”. Així mateix, considera que la banca sabrà abordar els reptes que se li presenten perquè, “si alguna cosa hem demostrat, és que som capaços d'adaptar-nos dins del termini i en la forma escaient”.

L'última taula ha estat moderada per la presidenta de la AEB, Alejandra Kindelán, que ha subratllat el paper dels bancs com a canalitzadors d'estalvi a inversió i com en aqueix procés “acompanyem a les famílies, a les empreses i als països”. Davant els reptes que hui s'han exposat ací, Kindelán ha explicat que “el nostre sector continuarà desplegant la seua capacitat d'inversió, finançament i creixement per a impulsar el desenvolupament econòmic i social, tant de la Unió Europea com d'Amèrica Llatina”.

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño, ha clausurat la jornada amb una defensa de la col·laboració públic-privada en el camí cap a la transició verda i digital, i ha indicat que el futur cap a una societat millor depén de tots els actors econòmics i socials, entre ells la banca. “Aquestes trobades són un èxit i són un missatge amb el compromís amb el diàleg, el multilateralisme, les institucions europees i internacionals, per a respondre de manera coordinada i solidària als reptes que enfrontem”.

L'acte ha congregat a Santiago de Compostel·la a alts representants de les principals institucions econòmiques i de rellevants entitats bancàries, concentrant un extens diàleg i contribuint a afermar el compromís del sector bancari enfront dels desafiaments que afronta el país, amb una àmplia perspectiva social, especialment pel que fa a la transició verda i digital, així com en els diferents expedients reguladors oberts.

Veure notícia en la web de UNACC