Vés al contingut
Si us plau, espereu...
edutec
12 Jan, 2024

EDUTEC 2023: Compartiendo con educadores la construcción de comunidades de aprendizaje a nivel mundial

EDUTEC, la Asociación para el desarrollo de la Tecnología Educativa y de las Nuevas Tecnologías aplicadas a la educación, celebra cada any un congrés internacional. En novembre de 2023, sota el lema: “Compartiendo con educadores la construcción de comunidades de aprendizaje a nivel mundial”,s'ha celebrat a Panamà.

En aquest congrés es recullen les línies i dinàmiques més innovadores del panorama educatiu i en ella han participat amb el títol de “Disseny d'una proposta per a la col·laboració entre els centres d'educació secundària i educació infantil i primària mitjançant la robòtica educativa”, els investigadors Anna Sánchez Caballe, Julio Pacheco Aparicio i Juan Francisco Álvarez Herrero; els dos primers investigadors del grup GREAT de la Universitat Jaume I de Castelló i el tercer investigador del grup GIDU-EDUTIC/IN de la Universitat d'Alacant.

En aquesta publicació es posa en valor que la col·laboració entre els centres d'educació secundària i educació infantil i primària és de gran importància per a enriquir l'experiència educativa de l'estudiantat de les diferents etapes educatives. 

L'ús de la robòtica educativa es presenta com una proposta innovadora per a fomentar aquesta col·laboració i cobrir una necessitat formativa existent. Concretament, aquesta comunicació correspon a una primera fase d'un projecte d'innovació docent centrat en el disseny d'un procés col·laboratiu per a treballar la robòtica educativa i el pensament computacional promovent la cooperació entre centres i donant respostes a possibles mancances formatives existents en el sistema.

En aquesta primera fase de la investigació desenvolupada amb la metodologia Design-Based Research s'ha obtingut una proposta de seqüenciació del procés de col·laboració entre centres educatius amb la intenció de tindre un protocol clar que facilite el funcionament de la col·laboració i permeta a cadascun dels perfils implicats conéixer el seu rol i tasques a l'hora d'assumir el compromís. 

En les següents fases del procés d'investigació aquesta seqüenciació serà validada tant per experts com per docents.
Aquesta labor se situa dins d'un projecte finançat per CAIXALMASSORA, i es troba en una fase preliminar. En el següent pas, d'acord amb la metodologia DBR, es durà a terme una validació amb experts en tecnologia educativa i docents.

Fes clic aquí per vore el vídeo de presentació del projecte.