Vés al contingut
Si us plau, espereu...
whatsapping: fraudes
13 Oct, 2023

Whatsapping: Com evitar que t'estafen en l'aplicació?

Els mètodes utilitzats per a la realització de fraus electrònics es van actualitzant. A continuació copiem un article publicat en el Portalclientebancario del Banc d'Espanya amb informació important sobre els fraus via Whatsapp. Quanta mes informació tinguem, mes fàcil serà evitar caure en aquesta mena d'enganys

Els ciberdelinqüents aprofiten qualsevol canal de comunicació per a, fent-se passar pels qui no són, crear-nos una sensació de falsa urgència i, d'aqueista manera, tractar d'obtindre les claus dels nostres comptes o que els realitzem un pagament. Continuem la sèrie «Protegeix-te contra el frau» perquè estigues alerta i pugues actuar contra una nova modalitat: el whatsapping.

El whatsapping consisteix en l'ús d'aquesta famosa aplicació de missatgeria instantània per a obtindre dades personals i bancàries. Vegem alguns exemples de modus operandi:

  • Els timadors es fan passar per un familiar pròxim que passa necessitat i escriuen des d'un altre número de telèfon desconegut per a sol·licitar diners. Justifiquen el canvi de número perquè pateixen problemes amb el seu anterior telèfon mòbil. Ha sigut molt sonat el cas del familiar amb problemes amb les seues maletes en l'aeroport que demana diners per a eixir de la dificultat.
  • Es fan passar per una empresa o per un contacte desconegut dins d'un grup al qual pertanys. El seu objectiu és aconseguir el codi de verificació que serveix per a recuperar el teu compte de WhatsApp, però en aquest cas de manera il·legítima. Així podran instal·lar el teu compte robat de WhatsApp en un altre mòbil i demanar una transferència als contactes més pròxims sota qualsevol pretext.
  • Suplanten el suport d'una entitat bancària amb el logotip corporatiu per a obtindre claus d'un sol ús o OTP i robar-te els diners. L'excusa utilitzada és que han «detectat» operacions fraudulentes i sol·liciten els números per a anul·lar-les. Sense saber-ho, li estaries entregant les teues dades.

Com pots evitar-ho? Et comptem algunes claus:

  • Familiaritza't amb les vies de contacte que empra el teu banc per a comunicar-se. Segons com actue i quina informació et sol·licite, s'hauran d'activar les teues alertes. El teu banc no necessita que li dones informació per a confirmar la teua identitat. Si tens fundades sospites de què es tracta d'un frau, bloqueja el número i contacta directament amb l'entitat.
  • Mai realitzes cap pagament o transferència de diners. Contrasta la informació i investiga qui t'ho està sol·licitant.
  • Whatsapp et permet recuperar el compte en cas que l'hages perdut o te l'hagen segrestat si contactes amb el suport tècnic. No pagues “rescats”.
  • Mai facilites el codi de verificació que envien les entitats per SMS. És molt recomanable activar la verificació en dos passos, a més de la contrasenya que vas utilitzar per a accedir per primera vegada, cada cert temps se't demanarà un codi alfanumèric per a verificar la teua identitat. Aquest codi serà necessari cada vegada que s'inicie sessió en dispositiu nou.
  • Tens que mantindre actualitzada l'aplicació a la seua última versió, atés que contínuament es van esmenant les vulnerabilitats detectades.

Com ja sabràs, el ciberdelinqüent utilitzarà tècniques d'enginyeria social per a tractar de guanyar-se la teua confiança, manipular-te i aconseguir les teues dades bancàries. En cap concepte has de facilitar-li'ls. Recorda que això li pot passar a qualsevol, així que millor estar previngut.

Llegir la informació en la web del Banc d'Espanya.

Etiquetes