Vés al contingut
Si us plau, espereu...
Coopsday
05 Jul, 2024

Dia Internacional de les Cooperatives - 6 de juliol

Cada primer dissabte de juliol des de 1923 l'ONU celebra el Dia Internacional de les Cooperatives (#CoopsDay). Enguany el 6 de juliol, se celebrarà sota el tema «Les cooperatives construeixen un futur millor para totes les persones». Les cooperatives tindran l'oportunitat de recordar com han contribuït al llarg de la història a construir un futur sostenible, i com continuen fent-lo avui, i podran mostrar com s'esforcen per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a 2030. Aquest tema correspon amb els objectius de la propera Cimera del Futur de l'ONU  que es desenvoluparà sota el tema «Solucions multilaterals per a un futur millor».

La identitat cooperativa, els valors i els principis cooperatius constitueixen un sistema sòlid per al compliment dels ODS. Durant el Dia Internacional de les Cooperatives #CoopsDay d'enguany, les cooperatives podran presentar els seus elevats estàndards per a aconseguir un creixement sostenible i inclusiu, així com de les accions que duen a terme per a protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic. Gràcies a la governança democràtica i la propietat compartida, les cooperatives constitueixen un exemple de pau i estabilitat, ja que reuneixen persones de diferents orígens en igualtat de condicions i fomenten la comunicació i el respecte. Es capacitarà a la joventut cooperativista perquè marque el camí i, per a això, se li oferiran oportunitats, se li transferiran coneixements i es garantirà l'equitat i la igualtat.

En el "Informe de 2023 del Secretario General de la ONU" sobre les Cooperatives en el Desenvolupament Social, es reconeix que, històricament, les cooperatives sempre han fomentat el desenvolupament econòmic i social de les persones, inclosos els grups marginats. Les cooperatives demostren constantment la seua resiliència en temps de crisis socials i econòmiques. Les Nacions Unides reconeixen que el moviment cooperatiu és un soci fonamental per a aconseguir l'acceleració del desenvolupament sostenible i convida els seus estats membre a secundar i enfortir els ecosistemes empresarials cooperatius, ja que això pot millorar la seua capacitat per a crear un impacte mediambiental, econòmic i social en la societat.

«En celebrar les contribucions importants –i sovint silencioses– de les cooperatives, hem d'aprofitar per a reflexionar sobre el que hem fet per a construir un món millor i què podem fer més ben junts», explica Jeroen Duglas, Director General de l'Aliança Cooperativa Internacional (ACI). «Aprofitem aquest dia per a inspirar-nos, col·laborar, valorar totes les possibilitats per a complir els ODS i passar a l'acció per a aconseguir-los».

Aquest dia ha de servir per a prendre impuls i partir amb bon peu cap a 2025, que l'ONU va declarar l'Any Internacional de les Cooperatives.

Any Internacional de las Cooperatives de 2025

Al novembre de 2023, l'Assemblea General de l'ONU va adoptar la resolució  A/RES/78/175 sobre cooperatives en el desenvolupament social, en la qual se sol·licitava que 2025 fos proclamat Any Internacional de les Cooperatives. En aquesta resolució s'anima  tots els estats membres, així com a les Nacions Unides i altres parts interessades, a utilitzar l'Any Internacional de les Cooperatives per a promocionar les cooperatives i conscienciar sobre la seua contribució per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el seu paper en el desenvolupament econòmic i social en general.
El Dia Internacional de les Cooperatives servirà de plataforma per a mostrar el paper fonamental que continuen exercint les cooperatives per a complir l'objectiu universal de construir un món millor i reiterar els esforços que duen a terme per a crear un futur millor.

Mes informació a la web coopsday i al blog de Seguros RGA

Etiquetes