Vés al contingut
Si us plau, espereu...
apps maliciosas
24 Mar, 2024

Amenaces d'APP malicioses en els mòbils

Tots coneixem la facilitat amb la qual podem instal·lar aplicacions en el mòbil, però algunes d'aquestes poden ser malicioses i en instal·lar-les ens podem portar algun esglai. Recorda que des del telèfon accedeixes a la Banca electrònica, a aplicacions de Sanitat… amb dades econòmiques i privades, per tant si s'infecta el mòbil els atacants poden tindre accés a tota eixa informació.

Des de la web del incibe (Institut nacional de ciberseguretat) ens expliquen les amenaces d'instal·lar Apps sense tindre un mínim de cura, i també com hem d'actuar per a minimitzar el risc. A continuació tens un resum de l'indicat en el seu web, pots llegir la notícia completa fent clic ací.

Amenaces a les quals s'exposa el teu dispositiu mòbil amb la instal·lació d'una app maliciosa (entre moltes altres)

  • Alguna vegada t'has preguntat com han pogut obtindre les teues credencials sense que hages sigut víctima d'un phishing? Pot ser que hages descarregat una aplicació que registra les pulsacions que fas en la pantalla del teu mòbil: enregistrador de teclat
  • Com han pogut confirmar una transacció, si és necessari introduir el codi que només jo rebut per SMS en el meu mòbil? És possible que alguna de les teues aplicacions instal·lades tinga permisos per a llegir els SMS que rebes i, d'aquesta manera, visualitzar el seu contingut.

Amb quin tipus d'aplicacions has de tindre especial cuidat abans de descarregar-les?

  • Aplicacions bancàries o de préstecs,   has d'assegurar-te que siguen les oficials de la teua entitat bancària.

  • Aplicacions antivirus, si no són les oficials e fan passar per solucions de seguretat per al teu mòbil, però que en realitat tenen l'objectiu d'infectar el teu dispositiu, robar la teua informació o mostrar-te publicitat no desitjada.

  • Aplicacions relacionades amb horòscop, jocs, salut: atrauen als usuaris amb promeses d'entreteniment, benestar o diversió. No obstant això, una vegada instal·lades, aquestes aplicacions poden realitzar accions com robar informació personal, sol·licitar permisos d'accés o d'administrador, mostrar publicitat no desitjada o infectar el dispositiu amb altres tipus de malware.

En què has de fixar-te per a no instal·lar una aplicació maliciosa?

  • Verifica la font de l'aplicació: és preferible descarregar les apps des de les botigues oficials, com Google Play o App Store. Evita les botigues no oficials, les descàrregues directes o els enllaços sospitosos.

  • Comprova els permisos que sol·licita l'aplicació: algunes apps poden demanar-te permisos que no tenen res a veure amb la seua funcionalitat, com accedir a la teua cambra, contactes, ubicació, etc. Si no et sembla necessari, pots denegar el permís a funcionalitats concretes o fins i tot desinstal·lar l'aplicació per a major seguretat.

  • Llig les opinions i valoracions d'altres usuaris: això et pot donar una idea de la qualitat i fiabilitat de l'aplicació, així com de possibles problemes o queixes. A més, pots consultar les ressenyes d'experts o mitjans especialitzats.

Quines mesures de protecció pots aplicar per a evitar o mitigar les apps malicioses?

  • Descàrrega aplicacions només de botigues oficials

  • Mantingues el teu dispositiu actualitzat: les actualitzacions del sistema operatiu i de les apps inclouen noves funcionalitats

  • Usa un antivirus o una solució de seguretat en el teu mòbil:Tria un antivirus de confiança i mantenlo actualitzat.

  • Fes còpies de seguretat de les teues dades: això et permetrà recuperar la teua informació en cas que el teu mòbil siga infectat per un malware, siga robat o es trenque.

Finalment des del Incibe ens remarquen que “Ser conscient i previngut és molt important en instal·lar aplicacions mòbils, ja que aquestes són una porta d'entrada per a diversos tipus d'amenaces. Davant qualsevol dubte o incidència sobre aquesta temàtica o relacionat amb la ciberseguretat, pots contactar a través de la Línia d'Ajuda en Ciberseguretat de INCIBE. Pots cridar de manera gratuïta trucant al telèfon 017, o mitjançant les nostres plataformes de missatgeria instantània en WhatsApp (900 116 117) i Telegram (@INCIBE017)."

Noticia de la web del Incibe

Etiquetes