La banca constata els avanços en el seu compromís social
L'Associació Espanyola de Banca (AEB), CECA i la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (Unacc) a la qual pertany Caixalmassora han mantingut una reunió de seguiment amb el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, associacions de majors, associacions de consumidors i, en aquesta ocasió, el Defensor del Poble, per a valorar els avanços realitzats pel sector bancari en matèria d'inclusió financera, amb les millores en l'accés als serveis bancaris en tots els municipis espanyols i l'atenció personalitzada als clients majors i les persones amb discapacitat.
En concret, les tres associacions han traslladat els avanços en l'aplicació del Full de ruta per a reforçar l'accés a serveis bancaris en les zones rurals, acordada a l'octubre de 2022, i han pogut constatar les millores en l'accessibilitat en el territori espanyol. A tancament de 2023, la població que resideix en un municipi sense punt d'accés bancari físic se situa en un 0,9% (432.081 habitants), la qual cosa suposa una millora respecte al 1,4% registrat a tancament de 2021.
Des de la posada en marxa de les mesures d'inclusió financera rural per part del sector, més de 225.000 ciutadans que viuen en 555 municipis compten ara amb un punt d'accés bancari físic, tal com es desprén del “Informe sobre la Inclusión Financiera en España 2023”. A nivell nacional, Espanya compta amb la tercera xarxa d'oficines i sucursals bancàries més densa de tota la Unió Europea, i existeixen 83.000 punts d'accés a serveis bancaris.
La capil·laritat d'oficines bancàries i la resta dels canals de comunicació que ofereixen les entitats de crèdit, juntament amb les infraestructures de transport públic, garanteixen l'accés a serveis bancaris en tots els municipis i dins de les ciutats de tot el territori espanyol, ja que aquesta mateixa capil·laritat i cobertura garanteixen que no existisquen problemes d'accessibilitat en cap barri.
Especialment exitosa ha sigut la fórmula dels ofibusos. Hui en dia aquestes oficines mòbils proporcionen serveis financers a 827 municipis on viuen 180.623 persones. Abans que acabe l'any, aquesta modalitat de servei s'ampliarà a altres 500 municipis, de manera que se superaran en total els 1.500. El ofibus és una fórmula molt apreciada pels clients d'aquesta mena de municipis, doncs, enfront d'altres solucions, el contacte humà amb l'agent comercial els aporta una major confiança i seguretat.
Per altra banda, AEB, CECA i Unacc han destacat els avanços en la implementació de mesures per a millorar l'atenció personalitzada de les persones majors de 65 anys i les persones amb discapacitat, acordades al febrer de 2022. D'acord amb l'Informe anual 2023, , el 81% de les oficines té horari d'atenció ampliat (de 9 a 14 hores), més del doble que inicialment, el que ha beneficiat a 6,5 milions de majors de 65 anys.
Amés, 2,4 milions de persones majors de 65 anys han rebut atenció telefònica personalitzada, atesos per persones i sense cap cost addicional. Juntament amb això, el 93% dels caixers es troben adaptats a les necessitats d'aquests col·lectius, en un percentatge molt similar en pàgines web, i s'ha format a més de 60.000 empleats per a l'atenció a les persones majors, comptant, addicionalment, amb quasi 4.000 consellers sènior presents en les oficines.
Addicionalment, el sector bancari manté el compromís adquirit el 9 de març de 2023 de mantindre operatives les llibretes d'estalvi per als nostres majors. Les entitats financeres són plenament conscients del valor que una part significativa dels seus clients donen a aquest instrument tan arrelat en la nostra cultura financera, i el manteniment d'aquest servei per als qui es reivindiquen com a “analògics” és una mostra més de l'esforç de la indústria bancària per atendre les múltiples i diverses sensibilitats de la població.
El sector bancari ha posat en marxa, des del primer moment, les mesures necessàries per a monitoritzar el seu seguiment a través d'enquestes realitzades per entitats independents, com el Grup Inmark, en les quals es constata la millora de l'atenció personalitzada de les persones majors. Referent a això, les associacions bancàries assenyalen que, davant la iniciativa del Govern de promoure un mesurament sobre l'accés als serveis aquesta s'estenga a tota mena de serveis públics i privats per a valorar la situació.
Juntament amb això, AEB, CECA i Unacc han volgut destacar també els progressos en el compromís amb l'educació financera, amb 660.000 participants majors de 65 anys en els programes de formació en coneixements financers i habilitats digitals en 2023.
El compromís amb l'educació financera i digital té, a més, caràcter permanent després de la posada en marxa de la plataforma plataforma “Aula Financiera y Digital””, que ha sumat 90 noves iniciatives formatives recentment, a més d'incorporar un nou espai dedicat a la informació i conscienciació sobre ciberseguretat, amb continguts en diferents formats per a previndre ciberestafas.
També en aquest àmbit, AEB, CECA i Unacc, juntament amb ASNEF, han desenvolupat la campanya “Protegeix-te, evitar el frau és a les teues mans”, per a conscienciar als ciutadans de les cauteles necessàries per a protegir les seues dades en plataformes digitals, que amb diferents formats ha aconseguit a més 6,9 milions de persones i ha generat més de 15,4 milions d'impactes.
Finalment, com a exemple de l'esforç que estan realitzant les entitats per a millorar la capacitació digital dels seus clients a través de diferents programes, cal destacar el cas de les dades d'ús de la plataforma de pagaments immediats Bizum, particularment entre les persones majors, amb un creixement del 50% en els últims tres anys. Així, a tancament de 2023, el 55% dels majors entre 55 i 64 anys utilitza aquest servei, el 33% de les persones entre 65 i 74 anys, i l'11% de les persones de més de 75 anys.
- Al tancament de 2023, el 99,1% de la població espanyola gaudeix d'un punt d'accés físic a serveis financers en el seu municipi. A més, el 81% d'oficines compten ja amb horari d'atenció ampliat, la qual cosa ha beneficiat a 6,5 milions de persones majors de 65 anys, 2,4 milions han sigut atesos per telèfon, de manera gratuïta i per persones, i 660.000 han rebut formació financera i digital en 2023.
- El sector bancari ha afirmat que no existeixen problemes d'inclusió financera en els barris. La capil·laritat d'oficines bancàries, els 83.000 punts d'atenció i el conjunt de canals de comunicació que ofereixen les entitats de crèdit, juntament amb les infraestructures de transport públic, garanteixen l'accés a serveis bancaris a les ciutats del territori espanyol.
- L'evolució del Protocol Estratègic i les seues successives ampliacions s'està mesurant a través d'enquestes d'entitats independents, on es constaten els avanços realitzats pel sector bancari en relació amb l'atenció personalitzada de les persones majors.
Aquesta noticia es la nota de premsa publicada per la UNACC a la seua web.
A continuació, posem a la vostra disposició els següents informes relacionats amb el compliment dels compromisos en matèria d'inclusió financera per part del sector bancari i que des de hui podeu consultar en la web del Observatorio de Inclusión Financiera:
-
Informe anual sobre la inclusió financera a Espanya 2023. Amb dades dels accessos a serveis bancaris en els municipis a 31/12/2023. Enllaç https://observatorioinclusionfinanciera.es/wp-content/uploads/2024/07/Informe-sobre-la-inclusion-financiera-en-Espana-2023.pdf
-
Informe de seguiment de la inclusió financera en els municipis de més de 500 habitants a 30 de juny de 2024. Enllaç: https://observatorioinclusionfinanciera.es/wp-content/uploads/2024/07/Informe-seguimiento-de-la-inclusion-financiera_Municipios-500-habitantes.pdf