Vés al contingut
Si us plau, espereu...
Internet-segura
23 May, 2023

Navega a gust i compra amb tranquil·litat

Juntament amb Assegurances RGA des de Caixalmassora estem constantment informant i recordant com navegar i comprar online de manera segura.

A continuació aprofundirem en qüestions bàsiques i en unes altres que no són tan del domini públic però que poden servir per a coses que es fan cada vegada més.

Pàginas segures

No totes ho són, evidentment. Quan s'entra en una web que no es coneix, és fonamental donar una ullada a la part alta de la nostra pantalla, on figura el nom de la pàgina a la qual estem accedint. Si veiem un cadenat tancat abans del nom, teòricament és segura. En aqueix cas, podem operar en els nostres comptes bancaris o comprar en botigues, sempre amb molta cura i desconfiant sistemàticament dels qui ens demanen la nostra contrasenya personal. Que és això: personal i intransferible. Si per contra veiem un triangulito negre amb un signe d'admiració, seguit de les paraules “no és segura”, almenys cal dubtar, perquè resulta que entre el teu ordinador i el servidor on està allotjada aqueixa pàgina “no segura” no hi ha una connexió que garantisca la privacitat entre l'emissor i el receptor, així que podria ser que entrara algun intrús i captara dades privades. Que violara la intimitat del teu PC, que ha de ser sagrada.

Un bon antivirus és bàsic

No ens podem fiar, en moltes de les pàgines que adverteixen que no són del tot segures sí que es pot entrar. El que no hauries de fer en elles és comprar algun producte o descarregar fitxers. Per a fer això últim, almenys, hauries de disposar d'un bon antivirus. Això és especialment important quan estem parlant d'un centre de treball en el qual funcionen molts terminals, però també per a un ús privat. Hi ha moltíssims antivirus disponibles i la majoria d'ells es poden descarregar des de l'ordinador, però cal assegurar-se que és efectiu.

En cas de dubte, és bastant probable que a la botiga d'informàtica que hi ha a dues pomes de casa puguen tirar-te una mà.T'ho recomanem! També et poden ajudar en el servei d'assistència informàtica 24/7 inclòs en la teua assegurança de llar RuralCompacto.

Aprén a distingir els hams dels pescadors

En relació amb els dos punts anteriors, cal precisar també que, fins i tot abstenint-se d'entrar en pàgines dubtoses i disposant d'un antivirus potent, l'usuari mai està del tot a resguard dels temuts hackers, aqueixes persones amb amplis coneixements informàtics que, per disposar de molt de temps lliure o pel que siga, es dediquen a furgar en ordinadors aliens fent-se passar prèviament pel teu banc o el proveïdor de determinat servei que tal vegada tens contractat.

No piques! En el blog de Ruralvía trobaràs alguns consells sobre aquest tema

Contrasenyes simples no, per favor

Una regla bàsica per a manejar-te per Internet de manera segura és utilitzar contrasenyes a prova de hackers. És com en la vida real: si una casa es protegeix amb una porta de paper de fumar, la podrà derrocar qualsevol. Si qualsevol que tinga a mà el teu portàtil pot accedir a tot el que li vinga en gana teclejant 123456, és com convidar-li al fet que ho faça. Un truc molt estés és utilitzar com a clau una data assenyalada (la del naixement del teu primer fill/a, la de les teues noces o la del teu divorci). Tampoc és recomanable. Una combinació de lletres, números i algun símbol serà sempre millor opció. Tampoc hauries de convertir-la en la contrasenya per a tot, sinó procurar variar-la.

El que puges a la xarxa ja no és teu

Confiances, les justes. Desgraciadament, no totes les persones que utilitzen xarxes socials com Twitter o Facebook són éssers angelicals. De fet, hi ha bastants perfils falsos per a fer de les seues. Alguns es veuen vindre, uns altres no.

Han transcendit casos de xarxes pedòfiles que s'emmascaraven sota l'aparença de tendres associacions d'adorables pares de família que únicament volien compartir les fotos dels seus preciosos fills amb el món. Així que ja saps, si puges imatges dels teus fills, el millor és fer-ho amb mesura i, preferiblement, amb la màxima privacitat.

Per la mateixa raó, cal saber que la imatge pujada de to que vas manar a la teua parella per correu electrònic o per WhatsApp li arribarà a ell/ella, però qui sap si també a algú més, en el cas que aqueixos hackers abans esmentats entren en el teu sancta sanctorum informàtic. El que puges a internet ja no sols et pertany a tu, això és així.

I si et preocupa com es gestionaran aqueixos comptes creats en vida, recorda que la teua assegurança de decessos s'encarrega de l'anomenat “esborrat digital”.

Y si te preocupa cómo se gestionarán esas cuentas creadas en vida, recuerda que tu seguro de decesos se encarga del llamado “borrado digital”.

Veure noticia completa en blog d'Assegurances RGA

Etiquetes